
Der foregår mange triste ting i verden, og hvert år er folk nødsaget til at flygte fra deres hjem. De drager til lande som Danmark og andre steder i verden for at slippe væk fra krig og andre politiske uroligheder. Men hvordan står det egentligt til med antallet af flygtninge i Danmark?
Laveste antal flygtninge i 30 år
Tidligere på året kom det frem at Danmark havde det laveste antal af nye flygtninge i næsten 30 år. I 2020 fik 600 personer asyl i Danmark, og det var det laveste registrerede siden 1992. Tallet var faldet med omkring to tredjedele sammenlignet med 2019. For blot 6-7 år siden ansøgte 10.849 personer om asyl i Danmark i 2015. Det kan man kalde den seneste bølge af flygtninge, da flere tusinde personer flygtede til Europa fra krigen i Syrien.
44.000 afghanere søger asyl i Europa
I kølvandet på at Talibans krigere har overtaget Afghanistan, kan det være at vi står overfor en ny ”bølge” med flygtninge. Da Taliban overtog hovedstaden i Afghanistan gik USA, Danmark, Spanien og andre lande i gang med at evakuere borgere. USA har udtalt af de har fløjet omkring 80.000 civile personer ud af Kabul, hvoraf blot 5500 af dem var Amerikanere.
Det britiske udenrigsministerium har udtalt at de har fløjet over 15.000 personer ud af Afghanistan og at mere end halvdelen var afghanere. I Europa siges det at der på nuværende tidspunkt er 44.000 afghanere, som søger asyl i EU-landene. Det antages at omkring 570.000 afghanere har ansøgt om asyl i Europa siden 2015.
Men tallene er nærmere millioner end tusinde. Det siges at over to millioner er flygtede fra deres hjem i Afghanistan. Flere millioner afghanere er flygtet til nabolandene, og mange håber at starte et nyt liv i Europa eller USA.
EU hjælper Afghanistans nabolande
Politikere i Europa har fokus på at hjælpe Afghanistans nabolande med at hjælpe flygtningene med at starte et nyt liv hvor de allerede er. Det siges at politikere arbejder på at sikre at flygtningene modtager den passende beskyttelse, fortrinsvis i regionen, og der refereres der til nabolandene.
Alt dette er et tiltag til at undgå en ny bølge af flygtninge i Europa, der kunne gentage scenariet med flygtninge fra krigen i Syrien i 2015. Der er allerede udfordringer i Europa med medlemslande, der føler at de har taget imod flere flygtninge end andre. Fx har den østrigske Kansler Sebastian Kurz udtalt at de ikke har interesse i at fordele afghanske flygtninge i Europa, og at de allerede har taget imod et større proportionelt antal flygtninge siden 2015. Sagen er naturligvis stadigvæk under udvikling, og kun fremtiden kan fortælle om der kommer en ny bølge af flygtninge i Europa.