Kan man blive afhængig af computerspil?

Vi bruger efterhånden mange timer bag en digital skærm, og der er mange, som nyder at spille computerspil. Der er mange fordele ved at nyde en god stund med computerspil, men ligesom med alt andet kan det også være vanedannende. Betyder det at man kan blive afhængig af computerspil? 

Verdenssundhedsorganisationen klassificerer det som en psykisk sygdom

De fleste vil argumentere at det allerede er blevet bekræftet at man kan blive afhængig af computerspil. Verdenssundhedsorganisationen WHO har tidligere tilføjet ”Gaming disorder” til deres officielle liste over sygdomme. Det klassificeres som en mental lidelse. 

Fremfor at blive bekymret over tilføjelsen, er det nærmere et tiltag til at beskytte verdensbefolkningen. Tilføjelsen er tiltænkt til at hjælpe sundhedspersonale med at detektere hvornår computerspil går fra at være en hobby til at være en afhængighed. På den måde kan folk, som lider af computerspilsafhængighed, nemmere få hjælp. Desuden kan folk også få nemmere ved at tale om det, nu hvor det rent faktisk er blevet bekræftet af WHO at det kan være et reelt problem. 

 Tegn på computerspilsafhængighed

Hvis du er bekymret for hvorvidt du selv eller en du holder af er afhængig af computerspil, kan du tjekke om der er tegn på det. Fx kan det være et tegn hvis du tænker på computerspil hele døgnet rundt. Det er også et tegn, hvis du har det dårligt, når du ikke har mulighed for at spille. Desuden er der tale om tegn på afhængighed, når du ikke er i stand til at stoppe eller at spille mindre. Hvis det går udover andre områder i din hverdag som fx din partner, familie, studie eller arbejde, kan det også være et problem, som har taget overhånd. 

Sådan kan du få hjælp 

Hvis du lider af enhver form for afhængighed, er du ikke alene om at løse problemet. Du kan søge hjælp hos fx en psykolog, som kan give dig værktøjer til at komme tilbage til en bedre hverdag. Her vil i højst sandsynligvis tale om nogle af følgende redskaber. 

  •  Sæt grænser for hvornår du må spille. Fx kan det være en god ide at undgå at spille lige så snart du slår øjnene op om morgen. 
  • Hav fysiske grænser ved at opbevare digitale apparater andre steder end i soveværelset. På den måde kan du undgå at spille lige så snart du står op, og helt ind til at du falder i søvn. 
  • Sørg for at have andre hobbyer som fx at dyrke sport 2-3 gange om ugen, en ugentligt ”date” med en ven eller et familiemedlem, meld dig ind i en forening eller lignende. På den måde har du også andre ting at se frem til. 

 Husk fremfor alt at nyde at spille computerspil uden at det overtager din hverdag.