Hvordan fungerer aktiemarkedet?

Takket været internettet har flere mænd og kvinder grebet muligheden for at investere i aktier. Måske er det derfor at du er landet her på siden, og her introducerer vi dig til hvordan aktiemarkedet fungerer, så du kan komme i gang.

 Hvad er aktiemarkedet?

 Kort fortalt er aktiemarkedet et centralt sted, hvor mænd og kvinder har mulighed for at købe og sælge aktier. Her er det vigtigt at skelne mellem en børs og aktiemarkedet. Der er mange folk som tænker direkte på New York Stock Exchange på Wall Street, når de tænker på aktiemarkedet. Det er en del af aktiemarkedet, men det er bestemt ikke hele markedet. 

 De to markeder

 Aktiemarkedet består af det primære og det sekundære marked. På det primære marked sælger et selskab deres aktier i første omgang, og på det sekundære marked bliver der handlet med aktierne mellem investorer over hele verden. Størstedelen af handlen foregår altså på sidstnævnte, og det er typisk der at du vil handle, når du handler med aktier. 

 Du kan tjene og tabe penge på aktier

 Det er vigtigt at være opmærksom på risikovillighed, når du investerer i aktier. På aktiemarkedet er der typisk en klar sammenhæng mellem hvor stor en risiko der er tale om, og det potentielle afkast. 

Her er det vigtigt at du overvejer din risikovillighed, når du investerer i potentielt lukrative aktier. Det er vigtigt at husker på at du potentielt kan tjene penge, hvis du kan sælge aktien til en højere kurs, men du kan også tabe penge, hvis kursen falder drastisk og uventet. 

 Hvor kan jeg investere i aktier?

 Du kan blandt andet investere i aktier hos store og små mæglere. I Danmark er Saxo Bank og Nordnet de to største mæglere. Ofte kan du også købe aktier gennem din netbank, hvor du sikkert også har mulighed for at købe og sælge obligationer, investeringsbeviser osv. 

 Hvor mange penge bør jeg investere i aktier?

 Du bør ikke investere flere penge i aktier, end det du har råd til at tabe og at slippe af med. Derfor er det en god ide at sætte sig ned og analysere økonomien. Hvis du står og skal renovere køkkenet, købe en ny vaskemaskine, eller lignende, er det vigtigt at du tager højde for det. Der er mange mænd og kvinder, som begår den fejl at investere 20.000 kr. i aktier, og nogle måneder senere står de og mangler pengene. 

 Visse handelsplatforme har et minimum til investering, men det er ofte rimeligt. Fx har eToro et minimum på omkring 1500 kr., men du kan sagtens finde platforme, hvor du kan investere helt ned til 400 kr.

 Hvor længe bør jeg beholde mine aktier?

 Hvis du køber aktier med en ide om at sælge dem til at opnå en fortjeneste, kan det ofte anbefales at fokusere på en langsigtet investering. Med en langsigtet investering holder mænd og kvinder typisk på deres aktier i mindst fem år. Det kommer naturligvis an på værdien på dine aktier, og her kan det være en god ide at læne sig op ad eksperterne.  

 Hvordan kommer jeg i gang med at investere i aktier?

 Der er ingen tvivl om at du har arbejdet hårdt for at optjene dine penge. Derfor er det vigtigt at du er fornuftig, når du køber og sælger aktier. Det anbefales at søge rådgivning hos eksperter, og at læse op på stoffet. Du kan finde videoer på YouTube, bøger af anerkendte finanseksperter og andet stof, som kan hjælpe dig med dit aktieeventyr. 

 Denne artikel er blot en kort introduktion til aktiemarkedet, og vi anbefaler i høj grad at du bruger et betydeligt antal timer på at studere temaet, hvis du drømmer om succes med køb og salg af aktier.